Pasta orzechowa niezmiennie kojarzy się jako dodatek do amerykańskich śniadań. Na szczęście jednak powoli odkrywamy jej potencjał i coraz odważniej używamy tego smakołyku w rodzimej kuchni. Całkiem słusznie – to przysmak o szerokim zastosowaniu, a co najważniejsze, w jego składzie znajdziesz moc składników odżywczych. Co wiemy o paście orzechowej? Czytaj dalej i sprawdź, jak możesz sprytnie wykorzystać ją w kuchni.

Czym jest pasta orzechowa i jak powstaje?

Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek, po jakie można sięgnąć. To świetna alternatywa dla chipsów i słodkich batonów. W naszej diecie wciąż jest ich jednak za mało. Na szczęście obecnie zainteresowanie dietą roślinną i wartościowymi produktami na bazie naturalnych składników wzrasta, a najlepszym na to dowodem jest rosnąca popularność pasty orzechowej. Nazywamy nią produkt roślinny, w którego składzie znajduje się nie mniej niż 90% orzechów.

Przygotowanie pasty orzechowej nie jest trudnym zadaniem. Niezależnie od rodzaju wykorzystanych do tego orzechów, proces produkcyjny wygląda bardzo podobnie. Poza nimi niezbędne jest dobre urządzenie, które je rozdrobni i zmiksuje na gładką masę. Pod wpływem ostrzy miksujących i temperatury wytwarza się olej, dlatego nie ma potrzeby dodawania go w trakcie produkcji.

Choć może wydawać się to nieprawdopodobne, to jako pierwsi pasty orzechowej mieli skosztować Aztekowie – już w XII wieku. Oficjalnie jednak przyjęto, że wynalazł ją w XIX wieku amerykański lekarz John Harvey Kellogg.

Pasta orzechowa – poznaj jej najpopularniejsze rodzaje

Rynek oferuje pastę orzechową w wielu wariantach. Nowoczesne technologie stosowane podczas produkcji pozwalają na wykorzystanie niemal każdego rodzaju orzechów. Niezależnie jednak od tego, spotkasz ją w dwóch konsystencjach:

– smooth – idealnie gładka pasta,

– crunchy – wersja z dodatkiem kawałków orzechów.

Niemal z każdego rodzaju orzechów można zrobić pastę. Istnieją między nimi różnice w smaku – jedne są nieco bardziej intensywne, inne mniej. Oto przegląd najczęściej wybieranych.

1. Pasta z orzechów ziemnych – to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj pasty. To smarowidło jest uwielbiane w Stanach Zjednoczonych i niezmiennie kojarzy się z klasycznymi, amerykańskimi śniadaniami.

2. Pasta z orzechów laskowych – uznawana za cenne źródło ważnych dla zdrowia kwasów omega-3.

3. Pasta migdałowa – to droższa propozycja niż pozostałe rodzaje past orzechowych dostępnych na rynku. W składzie ma także mniej cukru.

4. Pasta z nerkowców – jedna z past z nieco większą zawartością cukru niż pozostałe. Należy spożywać ją z rozwagą, ponieważ jest bogata w kalorie.

5. Pasta z orzechów brazylijskich – doskonałe źródło selenu. Polecana jest szczególnie mężczyznom starającym się o potomstwo, ponieważ ten pierwiastek poprawia jakość nasienia.

Jakie jeszcze pasty można spotkać? Do nieco mniej popularnych należą:

– pasta pistacjowa,

– pasta z orzechów makadamia,

– pasta z kokosa.

Pasta czy masło? Wyjaśniamy

Zapewne zastanawiasz się, jaka jest różnica między pastą a masłem orzechowym? Zaskakujące jest to, że żadna! To ten sam przysmak, jednak na półkach sklepowych spotkasz jedynie produkt z nazwą “pasta”. Dlaczego? Wynika to z przepisów Unii Europejskiej, a dokładniej z wyroku ogłoszonego przez Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w połowie 2017 roku.

Według dokumentu wyroby roślinne nie mogą być wprowadzane do obrotu pod nazwami, które są zastrzeżone dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że wyrażenie “masło orzechowe” nie jest zgodne z unijnym prawem.

W związku z tym producenci wycofali produkty z tą nazwą, obawiając się wysokich kar za wprowadzenie konsumentów w błąd. Dodatkowo, niezbędne okazały się zmiany na etykietach i w opisach tych artykułów.

Co najważniejsze, receptury nie zostały zmienione, ale w tej chwili funkcjonuje wiele nazw opisujących znane dotąd “masło orzechowe”. Z tego względu na sklepowych półkach znajdziesz m.in. pasty lub kremy orzechowe. Warto jednak zaznaczyć, że znane wszystkim właściwości i smak orzechowego przysmaku to aspekty, które nie uległy żadnym zmianom.

Jakie składniki odżywcze znajdziesz w paście orzechowej?

Jak wspomnieliśmy wyżej, orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek. Nie da się jednak ukryć, że są dość kaloryczne – dlatego też pasta orzechowa, niezależnie od rodzaju orzechów, powinna być spożywana z umiarem i raczej jako dodatek do posiłków. Mimo to, nie należy jej unikać nawet na diecie redukcyjnej – kwasy tłuszczowe zawarte w jej składzie korzystnie wpłyną na spalanie tkanki tłuszczowej.

Pasta orzechowa, np. z prażonych orzechów ziemnych, w składzie której znajduje się 100% orzechów, zawiera 609 kcal w 100 g produktu. Ponadto białko stanowi 26 g, tłuszcz – 49 g, a węglowodany – 16 g. Poza tym znajdziesz w niej błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne.

Właściwości pasty orzechowej, które musisz znać

Pasta orzechowa, podobnie jak orzechy, z których jest zrobiona, może działać prozdrowotnie. Dlaczego warto ją spożywać? Oto kilka przykładów jej pozytywnego wpływu na zdrowie:

– obniża cholesterol, dzięki zawartości niezbędnych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,

– wspiera układ nerwowy i pozytywnie wpływa na pracę mózgu, dzięki witaminom z grupy B,

– wspomaga trawienie pokarmów i syntezę czerwonych krwinek, dzięki zawartości kwasu foliowego – z tego względu to pyszny dodatek do jadłospisu przyszłej mamy,

– ma właściwości antyoksydacyjne i działa profilaktycznie w przypadku nowotworów, dzięki obecności witaminy E.

Idealna pasta orzechowa, czyli jaka?

Półki sklepowe uginają się pod ciężarem dostępnych past orzechowych. Nie wszystkie są jednak warte uwagi. Zatem, jaka będzie najlepsza? Ta, która ma jak najkrótszy skład, czyli jest jak najbardziej naturalnym produktem. Na etykiecie idealnej pasty powinno widnieć jedynie 100% zawartości orzechów. Unikaj produktów, które zawierają olej palmowy, duże ilości cukru czy sztuczne aromaty. Dostępne w naszej ofercie pasty orzechowe są wolne od tych substancji, dzięki czemu masz pewność, że podobnie jak w przypadku orzechów, spożywanie ich będzie miało pozytywny wpływ na Twój organizm. To doskonały sposób na pyszne uzupełnienie diety i zastąpienie np. mięsnych przekąsek.

Pasta orzechowa – do czego możesz ją wykorzystać?

Z całą pewnością większość ludzi jadłaby pyszną pastę orzechową prosto ze słoika. Nie ulega wątpliwości, że jest to prosty, acz nieco ryzykowny pomysł na przekąskę. Ze względu na wysoką kaloryczność praktyczniejszym rozwiązaniem będzie zajadanie się tym smakołykiem w towarzystwie innych potraw. Zatem, do czego pasuje pasta orzechowa? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka kulinarnych inspiracji.

Słodkie przekąski

Któż z nas nie lubi umilić sobie popołudnia smacznym, słodkim przysmakiem? Niestety znane nam słodycze nie są zbyt zdrowe ze względu na dużą ilość cukru. Doskonałą alternatywą – zarówno dla dorosłych, jak i dzieci – będzie przygotowanie deseru samodzielnie, ze zdrową pastą orzechową w roli głównej.

Szybką przekąską okazują się proste ciastka, do których zrobienia potrzebujesz jedynie pasty orzechowej (najlepiej typu crunchy), jajek i ksylitolu (lub innego, zdrowego zastępstwa dla cukru). Nie dość, że zaspokoisz swoją ochotę na słodycze, to przy okazji dostarczysz organizmowi zdrowych składników odżywczych. Pasta orzechowa sprawdzi się też jako dodatek do ciast i babeczek.

Śniadania i podwieczorki

Oryginalny, pierwszy posiłek dnia? To absolutnie możliwe. Rozpoczynając kolejny, wymagający poranek potrzebujesz solidnego zastrzyku energii – zapewni Ci go właśnie pasta orzechowa. Do czego pasuje w śniadaniowym wydaniu? Masz wiele możliwości. Rewelacyjnie w jej towarzystwie smakuje owsianka i wszelkiego rodzaju płatki śniadaniowe. Dodaj do tego ulubione owoce, nasiona chia czy rodzynki i gotowe!

Pasta orzechowa świetnie smakuje też w naleśnikach i gofrach – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciekawym, szybkim posiłkiem dla wszystkich tych, którzy nie mają czasu na spokojne śniadania, jest posmarowanie orzechowym smarowidłem wafli ryżowych – taki posiłek może być też przekąską!

Szukasz inspiracji na orzechowy podwieczorek? Postaw na zdrową sałatkę – warzywa, sałata i ser feta w zupełności wystarczą. Proste, prawda? Nawet tak banalna kompozycja może być nieco fantazyjna – wystarczy dodać pyszny i zdrowy sos na bazie pasty orzechowej. Jak go zrobić? Przygotuj ulubioną pastę, nieco sosu sojowego i mleka kokosowego. Dodaj szczyptę kolendry, chilli i kuminu, a następnie wyciśnij odrobinę soku z cytryny. Całość podgrzej i polej gorącym sosem swoją sałatkę. Smacznego!

Wytrawne obiady? Czemu nie!

Czy wiesz, że pasta orzechowa doskonale smakuje również w wytrawnych potrawach? Użycie jej w kuchni pozwoli Ci wyczarować kulinarne cuda – świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i z roślinnymi składnikami. Wykwintny obiad rozpocznij od podania pysznej zupy na bazie pasty orzechowej z dodatkiem mleka kokosowego, które nada potrawie nieco orientalnego charakteru.

Głównym bohaterem dania głównego może być kurczak w sosie z masłem orzechowym. Świetnie komponuje się z pikantnymi przyprawami i dodatkami. Choć kurczak będzie najodpowiedniejszym mięsem do dodania do niego orzechów, to inny rodzaj drobiu także może się z nimi dobrze komponować.

Dla najmłodszych smakoszy

Szukasz inspiracji na drugie śniadanie dla swojej pociechy? Nada się do tego pasta orzechowa. Do czego możesz ją wykorzystać? Przygotuj np. zdrowe muffinki z pastą orzechową – to doskonała alternatywa dla popularnych drożdżówek. Czasem wystarczy jedynie zaproponować kanapkę z masłem orzechowym – dzieci, które na co dzień nie jedzą słodyczy, będą zachwycone. Receptą na mały głód w szkole może być batonik, jednak nie byle jaki. Przygotuj pastę orzechową i wymieszaj ją z syropem klonowym na niewielkim ogniu. Następnie dodaj mąkę kokosową i połącz całość w elastyczną masę. Wstaw do lodówki – po dwóch godzinach możesz dodać ulubione składniki, np. wiórki kokosowe, kawałki czekolady czy orzechy.

Jak przechowywać pastę orzechową?

W 100% naturalna pasta orzechowa może się rozwarstwiać w opakowaniu. Co to oznacza? Podobne zjawisko można zaobserwować w przypadku prawdziwego miodu – jedna z warstw jest wyraźnie oddzielona od drugiej i taka separacja jest naturalna. Jeśli w Twoim smarowidle orzechowym jest inaczej, to oznacza to, że do jego produkcji zostały użyte dodatkowe składniki, którymi są np. emulgatory. W przypadku naturalnych past przed użyciem najlepiej je po prostu wymieszać.

Szczelnie zamknięta pasta orzechowa przechowywana jest na zwyczajnej, sklepowej półce. Otwarte opakowanie może być przechowywane w lodówce lub w ciemnym i suchym miejscu. Pamiętaj jednak, że pod wpływem niskiej temperatury masa twardnieje i jej rozsmarowanie będzie trudne.

Pasta orzechowa to doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Stanowi świetną alternatywę dla wszechobecnych słodyczy. To także niebanalny dodatek do wielu, nawet wykwintnych potraw. Mamy nadzieję, że wiesz już, jak użyć jej w kuchni i jaka pasta spełni Twoje oczekiwania!